MED OG UDEN SMYKKER En festival om de sidste værdigenstande 12.-14. august 2016 i VerdensKulturCentret Nørre Allé ved Sankt Hans Torv på Nørrebro, Kbh.
”For fattige flygtninge kommer alle fra Zeus, og for dem er den ringeste gave en rigdom. Byd da den fremmede gæst på noget at spise og drikke, giv ham et bad i floden, et sted, der er skærmet for blæsten!” (Odysséen, VI, 207-208)
Vi hører så meget om dem, men sjældent har vi mulighed for at høre deres egen stemme og historie. Nu har vi mulighed for at høre dem selv berette. Vi skal turde se hinanden i øjnene - og række hånden frem. Det værste er ligegyldigheden. For vi er gensidigt afhængige af hinanden.
Historier kan sætte os fri og skabe sammenhænge imellem os. Der er lige så mange fortællinger som der er mennesker. Det er alle mulige historier – om folk, der kommer hertil og tilbyder os et nyt blik på os selv. Vi skal lægge øre til disse historier for selv at bevare vores medmenneske-lighed.
Velkommen til 3 dage om at føle sig hjemme i det fremmede og om det fremmede i det hjemlige – men især om at tage ansvar for hinanden.
*Bozenna Partyka (Polen) fremfører et uddrag fra monologen ”Grænsen blev lukket” baseret på hendes eget liv af Michael Svennevig.
*Karin Bang Heinemeier fremfører roma-monolog af Malene Fenger-Grøndahl.
*Stig Dalager bearbejder uddrag fra romanen ”Rejse uden ende” til en monolog der bliver fremført af Ulla Henningsen.
*Marie-Lydie Nokouda (Cameroun) fremfører tekst af Fatima Osborne om hendes flugt fra Somalia.
*Ursula Djezzaz Nielsen laver workshop om ”De andres historier om os og vores historier om os selv”.
*Mads Nygaard fortæller om romanen ”FRØ” og om hvordan Venligboerne i Hjørring startede.
* Charlotte Strandgaard har skrevet digtet ”Grænsekontrollen” til festivalen.
*Steven Hart akkompagneret af Knud Sandbæk Nielsen underholder med en musikalsk hjertestund.
*Charlotte E. Munksgaard fremfører sin egen tekst ”Med og uden smykker” samt ”Musens monolog” af Tomas Lagermand Lundme om identitet, og de valg vi tager og den pris det har.
*Abdi Hedayat fortæller om at flygte fra Iran til Danmark, men også om hvaler og frihed.
*Pia Sigmund og Charlotte Clante fortæller om deres bog "Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge", hvorefter hovedpersonen, Erdogan Adanir, fortæller om hvad der videre skete.
*Ruban Arockiam fortæller om at komme fra Indien til Danmark.
*Aleksandar Šajin læser et digt om medmenneskelighed.
*Aminah Tønnsen fortæller om sit marokkanske liv, der senere resulterede i bl.a. bogen "Islam - min hjertesag".
*Sternberg læser op af sin endnu upublicerede digtsamling: “Tidsrejsedigte”, for det at være flygtning er måske på samme måde at være uden for historien og fællesskabet.
*Kristian Husted læser op fra sin kommende bog ”Vahid” (arbejdstitel) om en iransk asylansøgers rejse op igennem Europa og ind i det danske asylsystem.
*Stine Friis Refsgaardfortæller om indsamling og fordeling af ris i Nepal efter jordskælvet i 2015.
*Mia Lipschitz fortæller om at instruere teater, så det inddrager andre mennesker og nye historier, men også om at bevæge sig fra det aktivistiske og til det mere poetiske.
*Kasper Sejersen fortæller om politisk teater og om forestillingen "De Stuerene".
*Laura Kamis Wrang fortæller en historie om canadiske gæs og hjemlængsel.
*Vilde ord på flugt med Adil Erdem.
*Milena Rudez fortæller om ikke længere at være på flugt og læser de to digte: ”Nyt sprog” og ”Flyvende dansk”.
*Elias Benakricher månedens kunstner i VerdensKulturCentret, og han introducerer sin fotoudstilling, der officielt åbner i forbindelse med festivalen
*Jytte Abildstrøm fortæller om at være brobygger og bygge broer mellem mennesker.
*Bodil Jørgensen fortæller om at finde ind til det fælles medmenneskelige i sine roller.
*Poul Parsberg læser ”Tørklædet” af Malene Fenger-Grøndahl.
* Hanne Marie Svendsener i samtale med Michael Svennevig om fortællinger og håb - og hvad de gør ved os.
*Michael Graversen fortæller om dokumentarfilmen "Drømmen om Danmark" - og hvad der siden skete.
*ARTUNITE - Maria Dubin beretter om totaludsmykning af Asylcenter Kongelunden.
*Anne Marie Ejrnæsfortæller om mødet med Senegal, sådan som hun skildrer det i novellesamlingen "Sent" og romanen "Ravnen".
*Knud Vilby fortæller om flygtningenes revolutionære bevægelse.
*Susie Haxthausen fortæller en historie fra skoletiden, om dengang hvor der pludselig blev tegnet hagekors i skolegården.
*Kirsten Thorup fortæller om sin nyeste roman "Erindring om kærligheden" og om menneskesynet der ligger bag.
*Karen-Lise Mynster læser prolog af Michael Svennevig om at blive ved med at tro på det bedste.
*”Med og uden fjerdragt” er en danseforestilling om at være fremmed på jorden, akkompagneret af elektronisk musik og opera, frit efter det japanske no-spil Hagoromo – Fjerdragten, med og af Mads Mazanti Jensen (oversættelse/instruktion), Jakob Draminsky Højmark (komponist/ musiker), Peter Vadim Juhl Nielsen (koreograf/danser), Line Frank (kostumier) og Christine Schøtt (sang).
*Mød også David Jason Lou (Kina, pt. Asylcenter Kongelunden) og Pia Raug.
”Hvis du ikke har kærlighed og forståelse for dine medmennesker uanset deres nationalitet, så er du fattig som menneske og som samfund. Tager du imod det, andre giver – fx i musikken – bliver du hele tiden rigere.”
*
Det startede med TOLERANCEN 1: ”Hvor blev tolerancen af?” i september 2015 på Vesterbro, derefter TOLERANCEN 2: ”Nu er jeg menneske igen” i november 2015 på Frederiksberg – og nu er turen kommet til Nørrebro og TOLERANCEN 3.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Se også opvarmningsarrangementet AT FINDE HJEM den 23.7. kl. 14.00 - -------------------------------------------------------------------------------------------------------