Østerbro Avis, 8. 8. 2018
|
ALT OM 4. DAG
Torsdag den 16. august 2018 kl. 19-21. Salonen, Østerbrogade 222, 2100 Østerbro AFRIKANSKE BILLEDER AF LIV Med Knud Vilby, Hamdi Jama, Qaali Schmidt-Sørensen, Morten Ranum, Alfred Tamakloe og Khalid Albaih. Festivalarrangør og vært: Michael Svennevig Se PROGRAM for 4. dag |
Foto fra Hamdi Jamas rejse til Somalia., juli 2018
|
Knud Vilby indledte aftenen.
Hamdi Jama fortalte om rejsen tilbage til Somalia – 25 år efter at hun forlod landet. Hør Hamdi fortælle her.
Qaali Schmidt-Sørensen fortalte også om sin rejse tilbage til Somalia og om bøgerne ”På kanten af dommedag” og ”Usynlige mennesker”.
Hør Qaali fortælle her.
Morten Ranum fortalte om mødet med Uganda og Afrika og læste digte om hvad mødet betød. Læs uddrag fra samtalen med Morten fra festivalbogen
”Billeder af liv. Samtaler & digte”.
Alfred Tamakloe fortalte og viste lysbilleder af den ghanesiske dødemode, hvor afdøde begraves i kister, der kan have alle mulige former.
Læs mere – og se filmklippet som det – af tekniske grunde – ikke var muligt at vise til arrangementet.
Aftenen sluttede med en samtale med Khalid Albaih, sudansk Friby-kunstner, der med sin kradse politisk kommenterende satiretegninger var med til at sætte ild til det arabiske forår. Læs reportage (fra hovedbibliotekets præsentation af Khalid som Københavns nye Friby-kunstner) og lyt til podcast forud for arrangementet i Salonen.
Khalid Albaih, pressefoto i forbindelse med præsentationen/velkomsten på Københavns Hovedbibliotek
Se ALT OM de øvrige festivaldage:
1. dag, 10.8.2018 (Vesterbro)
2. dag, 11.8.2018 (Amager)
3. dag, 14.8.2018 (Vanløse)
4. dag. 16.8.2018 (Østerbro)
og
5. dag, 19.8.2018 (Christianshavn)
Facebook
Festivalens blog og podcast-kanal
KOMMENTARER:
Kære Michael
Det er altid et privilegium at være inviteret til din sommer-festival. I går var ingen undtagelse.
Vi blev mindet om, at Afrika har både en bagside, som afrikanere må flygte fra, og en forside med håb, innovation og charmerende vilje til overlevelse. Afrikansk virkelighed kan være ganske svær at hitte rundt i.
Afrikanske lande bærer deres del af ansvaret for autoritær undertrykkelse, og kontinentet har ikke kun Maghreb men er nabo til Mellemøsten, hvor ære og fornærmelse har en ganske særlig gennemgribende betydning for, hvordan samfundslivet kan afvikles. Alfred Tamakloes forfriskende tråd, 'vis mig din kiste, og jeg skal sige dig, hvem du var', må jo inspirere enhver medicinsk antropolog til at udforske, om der er et særligt Ghanesisk eller ligefrem afrikansk gen for selv-uhøjtidelighed; skulle det være tilfældet så kunne man jo godt opfordre til parallelforskning i noget gentransplantation, så det kan blive til gavn for os alle.
Satire-tegnerens internationale sprog har utvivlsomt skubbet til nogle af de vanskelige men nødvendige erkendelser. Professionen betræder en platform for udveksling af information, som er flygtig – dog ikke mere flygtig end de ikoniske billeder, der brænder fast på nethinden. Men penneførerne skal passe godt på sig selv, netop fordi deres platform er koncentreret synlighed.
Det er slet ikke så nemt at opnå resultater for mennesker, der trænges op i krogene af autoritære kræfter. Men det kunstneriske udtryk, som du benytter dig af, kan i hvert fald gøre to ting: sikre at vi ikke glemmer, at der er nogen, der behøver vores støtte, og sikre at nogen af dem, for hvem det er lykkedes at komme i hvert fald på afstand af undertrykkelsen, kan føle, at de har venner. Tak for en dejlig aften, hvor mange igen gjorde sig så umage og også gjorde det personligt sårbare. Det er dét, du er så god til at få frem.
Kh
Joan Schmidt
Kære Michael
Mange tak for festivalen. Du har en meget fin måde at styre slagets gang på som vidner om genuine nysgerrighed og åbenhed uden på forhånd fastlagt konklusioner.
Kh. Morten Ranum