Festival om fortællinger & livshistorier 2.- 10. februar 2016
2. dag: Onsdag den 3. februar 2016, kl. 16.00-21.00 på Betaniahjemmet:
Kl. 16.00-18.00:
DORTE KARREBÆK skrev og illustrerede ”Ingenting her, ingenting der” i 2002 med undertitlen: ”Moderne fabler for dem der gider”. Det er svært ikke at gide og blive fascineret af bogen. Det er ikke til at sige, hvad det egentlig er. Den er ikke for børn, men måske er den for barnet i den voksne. Tonen, tegningerne og fablerne rammer et blødt punkt indeni.
Gobelinvæversken LISE WARBURG har altid været videbegærlig. Hun er vokset op i en familie, hvor man diskuterede sagerne og dyrkede det personlige standpunkt. Sin insisterende undren holder hun i live på 83. år. Det er hendes natur at undre sig, at stille spørgsmål – og forvente at få svar. De svar hun ikke får eller som sår tvivl hos hende, opsøger hun selv. Om det så gælder nationalklenodier som ”Damen med enhjørningen” på Cluny Museet i Paris eller strik-teknikkens spredning og udvikling. Nej, der er ikke tale om hobbybøger, men om faglitterære skrifter. Hun lader sig ikke nøje med det første det bedste svar, men søger den forklaring, der bedst giver mening baseret på teknik, historie og logik – men det kræver kampe, når der skal publiceres resultater, der strider mod de vante forestillinger.
ADIL ERDEM (Tyrkiet) fortæller: ”Jeg blev født i 1964 i en lille kurdisk landsby cirka 100 km syd for hovedstaden Ankara. Fire år efter tog min far til Danmark, hvor han fik arbejde som specialarbejder på en betonfabrik i Hedehusene. Jeg kendte ham ikke ret meget. Han besøgte os hver sommer, men væk var han lige så hurtigt. Det vil sige, at jeg er vokset op hos min mor og to større søskende. Både min far og mor var analfabeter, men begge mine søskende havde sans for den gode litteratur. Min mor brød sig ikke om, at jeg altid skrev digte og tvang hende til at høre på mine mange opdigtede historier.”
CHARLOTTE STRANDGAARD udgav for et par år siden erindringsromanen ”Drømte mig en drøm”(Sohn, 2012), der bestod af ”nedslag i et kvindeliv”. Ikke i et hvilket som helst kvindeliv, men i forfatterens. Charlotte Strandgaard er en markant forfatter, der skærer ind til benet. Charlotte fejrer sit 50 års forfatterjubilæum med digtsamlingen ”Ingenmandsland” (Gladiator, 2015), hvor hun reflekterer også over sin egen historie og egne bedrifter som forfatter i frontlinjen. Og ikke uden triumf konstaterer, at ligesom hun var den første, der skrev poesi om menstruationsblod og nedbrød tabuer der, sådan nedbryder hun nu tabuer om kroppens nedbrydning og fordærv og blod i afføringen.
Kl. 18.00-19.00:
Spisning.
Kl. 19.00-19.45:
Stemmer fra Betaniahjemmet: I ”Gammelbogen II” (Epigraf, 2014) fortæller Kirsten, Laust og Birte om deres vej til Betaniahjemmet. Mød også fysioterapeuten Alaa (Egypten). Skuespiller Rasmus Pold læser uddrag fra bogens Gammelreportage, hvor de fortæller om deres liv. Om deres opvækst og det der siden fulgte. Om deres drømme og visioner, og om før og nu.
Kl. 20.00:
”Fyld mit hjerte - du gyldne sol” (Fritz Hartz, 2002, 21 min.) Ella Degn er dement. Filmen dokumenterer Ella Degns rejse fra Betaniahjemmet og tilbage til barndomshjemmet i Jenle ved Viborg, til kirken, hvor hun blev gift for mange år siden og til museet på Jeppe Aakjærs gård, som hun også har minder fra. I filmen siger hun: »Det er mærkeligt at være her. Det er jeg meget glad for«. I museet sidder Ella Degn i meget lang tid og lytter koncentreret til kustoden. Normalt kan hun ikke koncentrere sig så længe. En uge efter turen, er hun igen i stand til selv at løfte sin kaffekop og drikke af den. En evne hun ellers havde mistet.
- Ingen billetreservering. Ingen billetter. Ingen éntre. Alle er velkommen - men kom i god tid! -